پيام بهداشتي

 


 

پيام هاي بهداشتي جهت پيشگيري از بيماريهاي اسهالي


-1  همواره آب سالم و بهداشتي بنوشيم و از مصرف آب رودخانه، چاه و آبهاي سطحي جدا خود داري نمائيم.

- 2  در پارك به تابلوهاي هشدار دهنده و مشخص كننده آب شرب و آب فضاي سبز توجه نموده و از مصرف آب فضاي سبز جهت آشاميدن جداً خودداري نماييم.

- 3  هرگز از آب رودخانه براي آشاميدني استفاده ننموده و در صورت عدم دسترسي به آب مطمئن، آن را جوشانيده و سپس مصرف كنيم. كلرينه نمودن و جوشاندن آب آشاميدني مهمترين راه پيشگيري از التور مي باشد.

4- با مصرف مواد غذايي اسيدي از قبيل آب ليمو، نارنج به همراه هر وعده غذا از ابتلا به انواع بيماريهاي اسهالي از جمله وبا پيشگيري
 نما ييم.

5- براي پيشگيري از ابتلا به برخي از بيماريهاي اسهالي از جمله وبا، شستشوي دستها در مراحل زير ضروري مي باشد:

-  قبل از تهيه غذا يا هنگام سرو كردن آن

- قبل از خوردن غذا يا هنگام غذا دادن به كودك

- بعد از دستشوئي رفتن يا شستن كودك

6- هرگز از فروشندگان دوره گرد مواد غذايي و خوراكي خريداري نكنيم.

- 7 غذای پخته و سالم استفاده كنيم.

8-  ميوه جات و سبزيجات خام را قبل از مصرف شسته، ضد عفوني و گندزدائي نماييم.

9-  مواد غذايي را از دسترس حشرات، جوندگان و ساير حيوانات دور نگهداريم.

- 10  شستن ميوه و سبزيجات و ظروف غذا در آبهاي جاري منجر به بروز بيماري هاي اسهالي از جمله اسهال خوني و آميبي مي شود.

-11  از توالت بهداشتي جهت دفع صحيح فضولات انساني استفاده نمائيم.

12 - از شنا كردن در آبهاي آلوده يا آبهايي كه به سالم بودن آن مطمئن نيستيم بپرهيزيم.

13-  صورت مشاهده علائم بيماريهاي اسهالي به نزديكترين مركز بهداشتي درماني مراجعه نمائيم .

-14  كوتاه كردن ناخن ها و تميز نگه داشتن آنها به پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي اسهالي مخصوصاً در كودكان كمك مي كند.

-15  از مصرف سالاد الويه كه در اغذيه فروشي ها تهيه مي شود خود داري فرمائيد.

-16  آب ميوه ها و نوشيدني هايي كه در آبميوه فروشيها تهيه مي شوند ممكن است آلوده باشند. از نوشيدني هاي بسته بندي شده داراي مشخصات بهداشتي استفاده كنيد.

-17  در صورتيكه اسهال بيش از 3 روز طول بكشد و يا هر يك از علايم زير پيش بيايد بيمار ر ا به نزديكترين مركز بهداشتي درماني ببريد:

عطش فراوان، استفراغ شديد و مداوم، تب بالا، بي حالي شديد، دفع بيش از یکبار اسهال آبكي در 24 ساعت و وجود خون در مدفوع


واحد مدیریت بیماریها مرکز بهداشت شماره سه مشهد


15-9 دیماه سومین بسیج آموزش همگانی و اطلاع‌رسانی تغذیه

سومین بسیج آموزش همگانی و اطلاع‌رسانی تغذیه با تاکید بر«تهیه و مصرف غذاهای بومی با ارزش غذایی بالا» از نهم دی ماه به مدت یک هفته و به صورت همزمان در سراسر کشور برگزار می‌شود.

غذا فقط یک منبع تغذیه ای بشمار نمی اید بلکه در تمام جوامع نقش های متعددی داشته و به طور عمیقی در تمام جنبه های اقتصادی ، اجتماعی و مذهبی زندگی روز مره ریشه دارد غذا میتواند به عنوان نمادی برای نشان دادن هویت یک جامعه مورد استفاده قرار گیرد . مصرف غذای بومی صرفا به منظور تغذیه صورت نمیگیرد بلکه به عنوان عاملی برای ارتباط نسل ها و ایجاد شادی ونشاط برای درمان بیماری ها ونیز به عنوان وسیله ای برای اظهار همدردی در مناسبت ها و حتی برای کمک کردن به دیگران مورد استفاده قرار میگیرد .

در حال حاضر فرایند جهانی شدن رزیم غذایی موجب رواج شیوه های غربی در زمینه تولید ، فروش و مصرف غذاها در سایر کشور ها به ویزه کشور های در حال توسعه است. در جوامع در حال توسعه ، سبک و شیوه خاصی از زندگی جریان دارد که از ویژگیهای این سبک زندگی تعجیل و شتاب روزمره ، عدم وجود فرصت کافی ،کاهش فعالیت فیزیکی ، رفاه طلبی و تجدد گرایی و عمیق تر شدن شکاف نسلها را میتوان نام برد. تمام عوامل فوق بستری است برای گرایش روز افزون به مواد غذایی خاص ازجمله غذاهای اماده و نیمه اماده نظیر سوسیس،کالباس کنسروها، سوپ های اماده ، تنقلات مضر و کم ارزش نظیر چیپس و پفک ،نوشابه های گاز دارو نظایر انها.

استفاده از مواد چرب، آردهای سفید، مواد نگهدارنده ، نمک زیاد، مواد باارزش غذایی کم اما خوش مزه، ویژگی غذاهای غیر بومی و وارداتی معروف به فست فود هاست ،که اغلب ترکيباتشان نامناسب بوده و در شرايط طبخ نامطلوب نظير حرارت بالا، روغن زیاد ، ادويه و نمک فراوان پخته مي شوندو از مهمترین علل ایجاد چاقی، اضافه وزن، بیماری های قلبی و عروقی، ودیابت به حساب می ایند..

بازگرداندن غذا های بومی به سفره خانواده و افزایش مصرف سبزیجات میوه جات و مغزها راه کار موثری برای حذف غذا های بی ارزش است

غذا ها و نوشیدنی های بومی از بسیاری جهات بر غذاها و نوشیدنی های رایج فعلی برتری دارد. غذاها و نوشیدنی های بومی فاقد هر نوع افزودنی های غذایی بوده ودارای ارزش غذایی بالا ودانسیته بالای مواد مغذی است. بعلاوه دردسترس بودن مواداولیه، تازگی ، عاری بودن از نگهدارنده های شیمیایی و همچنین ارزان بودن از ویزگیهای مهم غذاهای بومی محسوب میشود بسیاری از مواد اولیه غذاها و نوشیدنی های بومی اساسا از منابع گیاهی تهیه شده و به سهولت و باکمترین هزینه ممکن قابل دسترسی است. اغلب غذاهاي بومي از تركيب گروه هاي مختلف غذايي بدست مي آيند كه اين مسئله بیانگر غني بودن فرهنگ غذايي کشورما است .

از دیگر ویژگیهای غذاهای بومی وجود مقدار کافی فیبر بدلیل استفاده از سبزیها و میوه ها ، خواص دارویی و پیشگیری بدلیل استفاده از دانه های گیاهان دارویی نظیر کنجد ، زیره سبز وسیاه ، شاهدانه ، تخم شنبلیله دارچین نعنا و دارچین و... ) اشاره کرد

بعلاوه یکی از جنبه های مهم شناسایی و احیاء غذاهای بومی توجه به جنبه های فرهنگی و روانی است، غذاهای بومی از خصوصیات فرا تغذیه ای برخوردار می باشند و نقش بسزایی در افزایش ارتباط نسل ها و حفظ هویت فرهنگی ایفامیکنند.

متاسفانه در بخش فرهنگي، ما آنچنان که باید وشاید برروي ترويج غذاهاي سنتي خود تلاش نکرده ايم. از همين رو در مواجهه با گسترش موج "فست فودها" غذاهاي بومي ما در حال نابودي هستند. به منظور حذف غذاهای بی ارزش باید جایگزینی مناسب برای انها پیدا کرد آشنا كردن كودكان ، نوجوانان و دانش آموزان با غذا های بومی و ميان وعده هاي سالم سنتي موجب زمينه سازي سلامت نسل آينده و اشنایی انها با فرهنگ غنی ایرانی است

غذاهای بومی را جایگزین غذاهای وارداتی کنیم؛ برای این منظور، گام اول شناخت جامع عادات و باور های غذایی موجود در جامعه ، قدم بعدی تقویت نقاط قوت غذا های بومی و گام سوم رفع نقاط ضعف انها است که نه ‌تنها از هدر رفتن هزینه‌های خانوار جلوگیری می‌کند بلکه از بروز بیماری‌هاي مزمن پیشگیری می نماید

 

 
شهروند گرامی
 
به مناسبت فرارسیدن روز هوای پاک 29 دی ماه بیایید همگی در کاهش آلودگی هوا سهیم باشیم.

راهکارهای عملی در این خصوص می تواند موارد ذیل باشد:

1- به حداقل رساندن استفاده از وسیله نقلیه شخصی در این روز و استفاده از وسایل نقلیه عمومی

2- در صورتی که سیگاری هستید به حداقل رساندن مصرف سیگار یا عدم استعمال دخانیات در این روز

3- به حداقل رساندن استفاده از وسایل گرمایشی در روز از قبیل نجاری و به جای آن مسدود نمودن راههای ورود سرما و استفاده از لباسهای مناسب در منزل

واحد بهداشت محیط مرکز بهداشت شماره 3 مشهد
 

 
 
شهروند گرامی

حیوانات خانگی بویژه سگ می تواند مخزن بیماریهای مهمی مثل :

سالک ، هاری و ...باشد که در صورت نگهداری در منزل باعث انتشار و انتقال بیماری به انسان گردد .

واحد مدیریت بیماریها - مركز بهداشت شماره 3 شهرستان مشهد

 
 
شهروند گرامی
 
با رعایت نکات بهداشتی در مصرف فرآورده های لبنی و مواد گوشتی از بروز بیماریهای مشترک انسان و دام در انسان ( بویژه تب مالت ) پیشگیری کنیم
 
 
واحد مدیریت بیماریها - مركز بهداشت شماره 3 شهرستان مشهد

قابل توجه نوجوانان گرامی

**آیا میدانید حدود 30 درصد حیوان گزیدگی در سال 1385 در گروه سنی 19-10 ساله اتفاق افتاده است**

 

جهت پیشگیری از حیوان گزیدگی و ابتلا به هاری پیشنهادات ذیل را مد نظر قرار دهید.

 

1- از بازی و شوخی کردن با سگ ، گربه و سایر حیوانات خودداری نمائید.

2- از حمله ورنمودن سگ خود به سوی دیگران خودداری نمائید.

3- جهت جلوگیری از گزش دیگران به سگ خود پوزه بند بزنید .

4- بدون اجازه وارد منزل کسی که سگ دارد نشوید.

5- از نزدیک شدن به حیوانی که در حال خوردن غذا می باشد خودداری نمائید.

6- از نزدیک نمودن سگ خود به محل اختفای سگ های ولگرد و درگیرشدن با آنها خودداری شود.

7- از ریختن زباله و پس مانده های غذائی درمعابر و اطراف منازل خودداری نمائید.

8- به دلیل ترس از والدین بعضی از کودکان جهت انجام واکسیناسیون هاری مراجعه نمی نمایند که این امر خطر ابتلا به هاری و مرگ را به دنبال دارد.

9- در صورتیکه توسط حیوان مورد گزش قرار گرفتید سریعا پس از اطلاع به والدین به نزدیک ترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه نمائید.

10 –شستشوی فوری محل زخم با آب فراوان و صابون به مدت 10-5 دقیقه نقش مهمی در دفع ویروس هاری دارد.

11-در صورتیکه حیوان دارای علائم مشکوک به هاری است (شامل : حیوان مضطرب و حمله کننده است، خروج کف از دهان ،صدای خشن و عدم میل به غذا ) تحت هیچ شرایطی به آن نزدیک نشوید و سریعا به دامپزشکی و مرکز بهداشتی درمانی یا خانه بهداشت محل سکونت خود اطلاع دهید.

12-درصورت مشاهده سگ های ولگرد در محدوده زندگی با مرکز بهداشتی درمانی یا خانه بهداشت و یا با شماره تلفن 09153240298 آقای افضلی( طرف قرارداد شهرداری) تماس حاصل نمائید.

واحد مدیریت بیماریها مرکز بهداشت شماره 3 شهرستان مشهد
 
 

قابل توجه مادران گرامی

مادران گرامي ايا مي دانيد كه :

بايد از پايان ماه 4 بارداري تا 3 ماه پس از زايمان  روزانه يكعدد قرص آهن مصرف نمایید . 

و براي جلو گيري از يبوست ناشي از مصرف قرص آهن مي توانيد :

 

1 - از خشكبارهايي مانند آلو و انجير و برگه زرد آلو ، انواع مختلف سبزيجات و ميوه ها ، نانهاي سبوس دار مانند نان سنگك و بربري و جو و ... استفاده نماييد .

2 - يك برنامه روزانه منظم و ملايم ورزشي داشته باشيد .

3 - روزانه 8 – 6 ليوان اب بنوشيد .

واحد تغذيه - مركز بهداشت شماره 3 شهرستان مشهد

 

قابل توجه مادران گرامی
 
 
با اضافه نمودن مواد غذايي زير به غذاي كودك خود مي توانيد انرا مقوي و مغذي نماييد :

1 - مخلوط آرد غلات و حبوبات و يا پودر جوانه

2 - مقداري كره و يا روغن مايع

3 - مقداري گوشت بصورت ريز شده و يا چرخ كرده

4 - تخم مرغ ابپز بصورت رنده شده ( براي كودكان زير يكسال فقط زرده تخم مرغ اضافه گردد . )

5 - انواع مختلف سبزيجات ( اضافه نمودن اسفناج براي كودكان زير يكسال ممنوع مي باشد .)

6 – اضافه كردن كمي شير پاستوريزه به غذاي كودك بالاي يكسال

7 – افزودن عصاره استخوان و يا آب گوشت به غذاي كودك
 
واحد تغذيه - مركز بهداشت شماره 3 شهرستان مشهد

 
 
قلب سالم با وزنی ایده آل و اندامی متناسب
 
 هيچ جانشيني براي رژيم غذايي متعادل و برنامه ورزشي منظم وجود ندارد

شما مي توانيد باچند قدم كوچك راهي طولاني بپيماييد

آنچه بايد بخوريم :

مقدار زيادي ميوه وسبزي بخوريد (حداقل 7-5 وعده در روز)

نان سبوس دار بخوريد

ازمواد غذايي بدون چربي ياكم چرب استفاده كنيد

از روغن مايع آفتابگردان ، ذرت ،روغن زيتون استفاده كنيد

از ماهي حبوبات و گوشت بدون چربي بيشتر استفاده كنيد

آنچه نبايد بخوريم :

غذاهاي بدون مواد مغذي مثل نوشابه . شيريني .كيك ونان روغني كمتر بخوريد

غذاهاي حاوي چربي حيواني ،كلسترول ،شير پر چرب ،گوشت پر چرب ،كره ، شير نارگيل ،كره ودنبه نخوريد

چربي گوشت وپوست مرغ را قبل از پخت بگيريد

بجاي سرخ كردن از روشهاي ابپز كردن كباب كردن بخار پز كردن تفت دادن استفاده كنيد

مصرف نمك راكاهش دهيد حتي اگر فشار خون بالا نداريد

آنچه بايد انجام دهيد

ورزش كنيد

با 30دقيقه ورزش روزانه بدون نياز به هيچ چيز ديگري شمامي توانيد اندام متناسب داشته باشيد

 

با رعايت اصول زیر خـطر بيمــاري قلبــي را كاهش دهيد

وزن خودرا تحت كنترل داشته باشيد

سطح كلستــــرول را كاهش دهيــــــد

از افزايش فشار خون جلوگيري كنيد

احساس قدرت بدني بيشتري كنيد و بهتر بخوابيد

 واحد تغذيه - مركز بهداشت شماره 3 شهرستان مشهد
 

شهروند گرامی

با توجه به گسترش بیماری سالک در اکثر مناطق مشهد :

در صورت ابتلا به بیماری سالک به منظور پیشگیری از انتقال بیماری به دیگران زخم ها را حتماٌ توسط پارچه تمیزی بپوشانید .
 
واحد مدیریت بیماریها - مركز بهداشت شماره 3 شهرستان مشهد
 
 

 

اخبار

IMAGE
بازدیدمشاوره فرماندارازمرکز بهداشت سه
سه شنبه, 01 خرداد 1397
مشاوره محترم فرماندار(خانم نسرین رحمتی) بهمراه هیئتی شامل (نمایندگانی از بهزیستی،آموزش وپرورش و شهرداری )در تاریخ دوشنبه 31اردیبهشت ماه97 از مرکز خدمات جامع سلامت خواجه ربیع  در خصوص آشنایی با خدمات قابل ارایه در مراکز بهداشتی بازدید نمود.در این بازدید توضیحات کاملی در زمینه... ادامه مطلب...
IMAGE
برگزاری مسابقه با موضوع حجاب ویژه پرسنل
یکشنبه, 23 ارديبهشت 1397
     فایل توضیحات و پاسخنامه مسابقه حجاب   مهلت شرکت در مسابقه : 97/2/25 در صورت تمایل پاسخنامه پیوست را تکمیل کرده و حداکثر تا تاریخ 25/2/97 برای سرکار خانم یزدان دوست ارسال نمایید   در صورت هرگونه پرسش در این خصوص با شماره : 37634015  خانم یزدان دوست ادامه مطلب...
IMAGE
نمایشگاه سلامت روان
سه شنبه, 11 ارديبهشت 1397
ناسبت هفته سلامت در اردیبهشت ماه  97 گردهمایی و نمایشگاه سلامت روان و پیشگیری از مصرف مواد ومقابله با آسیب های اجتماعی ،همچنین  نمایشگاه نقاشی سلامت روان توسط دانش آموزان ایتدایی مدارس در منطقه  وتقدیر و تشکر از رابطان فعال مرکز و معرفی آن ها به عموم مردم  با سخنرانی آقای... ادامه مطلب...
IMAGE
برگزاری اردوی درود نیشابور
شنبه, 08 ارديبهشت 1397
به مناسبت  هفته سلامت (1تا7)اردیبهشت 97 با همکاری واحد بسیج اردوی فرهنگی، ورزشی  شامل بخش های پذیرایی وصرف ناهار، برگزاری مسابقات متنوع ورزشی پیاده روی،طناب کشی و پرتاب توپ مدسینبال در منطقه گردشگری درود نیشابور در تاریخ 5 اردیبهشت برگزار شد.در اتنها به برندگان مسابقات جوایزی... ادامه مطلب...
IMAGE
کمیته بزرگداشت هفته سلامت
سه شنبه, 28 فروردين 1397
بمناسبت فرارسیدن یکم تا هفتم اردیبهشت (هفته سلامت)  در تاریخ 27 فروردین 97 کمیته ای به منظور تصمیم گیری در خصوص اجرای برنامه های مختلف مربوط به این هفته باحضور کارشناسان فنی ستاد در واحد روابط عمومی و آموزش مرکز بهداشت شماره سه برگزارشد.   ادامه مطلب...